Какво са зъбните протези?

Протезата е приспособления, което се поставя в устата, замества естествените зъби, поддържа бузите и устните.

Повечето протези се изработват от пластмаса, и може да са направени по два начина-конвенциалната протеза се прави след като се извадят всички зъби, подлежащи на вадене и раните са зараснали, обикновено трябват 6 м.

Имедиатните протези се изработва преди да се извадят зъбите и се поставя веднага, а на тъканите е позволено да зараснат под протезата.

Зъбите на протезата са най-разнообразни, направени от различни материали, има възможност да се подберат точно за Вас подходящи зъби. Протезите може да са направени да лежат върху ендодонтски лекувани зъби, върху импланти, някои се задържат чрез магнити. Всичко това подобрява тяхната стабилност. При нормални условия протезите се износват и трябва да бъдат заменени с нови или коригирани, за да пасват върху зъбно-челюстния гребен. Той с времето се променя бавно, поради свиване на венците след екстракцията на зъбите или поради физиологични промени на костите и венечния ръб. Редовните стоматологични прегледи са необходими, за да се проверяват лигавицата и венците за заболяване и промени.

Цената напротезите е различна за различните видове протези,в зависимост от сложността им или от вида материал, от който са направени.Ние знаем всички видове протези и възможности и ще Ви предложим това, което е най-добро за Вас с алтернатива, която се побира в рамките на Вашия бюджет.

Протези в същия ден

Това са имедиатните протези, които са много добро решение за мнозина. Ако имате нужда от цели протези, но имате още зъби за екстракция,това може да е Вашето решение. Вместо да изчаквате зарастването на раните след ваденето на зъбите и да сте с празнини в устата, може да си направиге имедиатни протези, който се постовят в деня на екстракцията. Протезите могат да намалят кървенето на венците и да ускорят зарастването на венците.За съжаление те имат кратък живот,от 3-6м. след поставянето им.

Много хора след това си правят нов комплект протези, т.к. венците са заздравели напълно.Един недостатък на имедиатните протези е тази, че веднъж поставени в устата не моган да се коригират. Ако не ВИ ХАРЕСВА ЦВЕТЪТ ИМ ИЛИ ПОДРЕДБАТА, ЩЕ ТРЯБВЯ ДА ГИ НОСИТЕ, ДОКАТО НЕ СТЕ ГОТОВИ ЗА новия комплект протези. Ако не искате да стоите с извадени зъби и държите на външния си вид,или професията Ви го налага,това е много добър вариант, който да обмислите.

Частични протези

Частичните протези могат да са полезни на много хора. Ако Ви липсват няколко зъба, това е най-изгодния вариант да решите проблема. Частичните протези запълват тези празнини в зъбните редици и отново имате красива усмивка. Някои хора не харесват този вид протези, заради твърдата основа/розовата част на протезата/.

Може да се окаже доста трудно да се приучите да се храните с тях. За тези пациенти предлагаме т.н. меки протези ,които се изработват от материал ,които е базата на найлона.Последното поколение такива материали дори са не само по меки, по леки и нежни, но са и нечупливи. При тях задръжните елементи се изработват от самия материал и прилягат много плътно по извивките на зъба, което значително подобрява тяхното задържане в устата.

За кореново лечение

Кореновото лечение е начин за запазване на зъбите. Понякога” меката част” т.н. нерв на зъбът се инфектира и възпалява. Това може да е причинено от дълбок кариес, продължителни процедури по зъбите, пукнатина или счупване на зъбът. Честа причина за заболяването на зъбите са и неправилното боравене с композитни материали или травми върху зъбите от най-различен характер. В такива случаи се налага да се проведе кореново лечение, което зовършва най-често с поставяне на окончателна заплънка на дефекта с най-различни материали.